Program Schedule

September 14-16

14 September, Tuesday

 

 

Time

Duration

Session Info

 

   

9:00am – 9:10am

10 min

Opening by NPS Committee

 

     

9:10am – 9:30am

20 min

Opening Speech for NPS 2021

Building Bridges

 

GOH: Professor Low Teck Seng

CEO National Research Foundation,

 Prime Minister’s Office, Singapore

     

9:30am – 10:30am

1h

Keynote 1

Embarking on RIE 2025

 

Dr. Vincent Ho

Director of Human Health and Potential, National Research Foundation

     

10:30am – 10:40am

10 min

Coffee Break

     

10:40am – 12:00pm

1 h 20 min

Program Panel 1: NPS 2021 Survey Report

Our Collective Voices

     

12:00pm – 1:30pm

1 h 30 min

Lunch Break

     

1:30pm – 3:00pm

1 h 30 min

Career Development Panel 1: Pivoting & Transiting in your Career to the Industry

Careers in Scientific Communication, Medical Science Liaison, Scientific Consulting, Field Application Specialist, Sales & Marketing

Dr. Chris Hardesty, Director Life Science & Healthcare Practice, KPMG

Dr. Alex Westcott, Senior Editor, Nature Springer

Dr. Wong Chew Hooi, Medical Director, Oncology, Pfizer

15 September, Wednesday

   

Time

Duration

Session Info

 

   

9:00am – 10:00am

1 h

Keynote 2

Cultivating a Vibrant Research Ecosystem through Professional Development for Postdocs – Insights from US NPA

 

Associate Professor Bill Mahoney

Vice-Chair, Board of Directors, US National Postdoc Association (NPA)

Associate Dean of Student and Postdoctoral Affairs, University of Washington 

     

Concurrent sessions

   

10:00am – 11:00am

1 h

Program Panel 2: Eye on the Horizon

Adding Value To Your Postdoc Career & Using It To Your Advantage

Dr. Sandhya Sriram, CEO & Co-founder, Shiok Meats

Dr. Si Hui Tan, Associate Director (Biology), Cargene Therapeutics

Dr. Lena Ho, Assistant Professor, Cardiovascular & Metabolic Disorders Programme, DUKE-NUS Medical School

Mr. Ryan Wheeler, Director, Career, International and Postdoctoral Services, The Scripps Research Institute

     

10:00am – 11:00am

1 h

Career Clinic 1: Putting Your Best Self Forward

Navigating Difficult Conversations – Career Advancement & Career Transition Interviews

 

Dr. Lakshmi Ramachandran, Programme Manager, Cancer ImmunoTherapy Imaging (CITI) Programme, Duke-NUS Medical School

Ms. Anupama Murali, Certified Coach & Founder, Forward Focus

     

11:00 – 11:10am

10 min

Coffee Break

     

Concurrent sessions

   

11:10am – 12:10pm

1 h

Program Panel 3: Making the Leap from Postdoc to PI

Advocating for One’s Career Progression in Academia

 

Assistant Professor Christine Cheung, Nanyang Assistant Professor and Provost’s Chair in Medicine, NTU

Associate Professor Edward Chow, Associate Professor, Department of Pharmacology, Research Director, Digital Medicine Programme, NUS Yong Loo Lin School of Medicine

Professor Shirish Shenolikar, Professor Emeritus of Psychiatry and Behavioral Sciences, Duke NUS

Professor Sierin Lim, Associate Professor, Bioengineered and Applied Nanomaterials (BeANs) Lab, NTU

   

 

11:10am – 12:10pm

1 h

Career Clinic 2: Seizing Opportunities / Making yourself seen (local and overseas)

How to upskill, gain exposure and discover new career opportunities

 

Dr. Reshmi Rajendran, Head of Innovation and R&D, Roquette

Dr. Charis Chua, Talent Acquisition Partner, Sanofi

Dr. Sussane Rentzow-Vasu, Regional Project Director, EURAXESS ASEAN

     

12:10pm – 1:40pm

1 h 30 min

Lunch Break

     

1:40pm – 3:10pm

1 h 30 min

Career Development Panel 2: Pivoting & Transiting in your Career to the Industry & Entrepreneurship

Careers in Patent Law & Technology Management, Entrepreneurship, Fund Management (VC)

 

Dr. Rosemary Tan, CEO / Director, Veredus Lab

Dr. Kian Hoe Khoo, Patent Attorney, Davies, Collision, Cave

Associate Professor Chris Laing, Senior Associate Dean, Innovation and Entrepreneurship, Duke-NUS

16
September, Thursday

 

 

Time

Duration

Session Info

 

 

 

Concurrent
sessions

 

 

9:00am – 10:30am

1 h 30 min

Career
Clinic 3: Charting Your Course

Developing your personal
career roadmap using the Individual Development Plan

 

Dr. Sarada
Bulchand
, Lead Education
Associate, Duke-NUS Medical School

 

 

 

9:00am – 10:30am

1 h 30 min

Career Development Panel 3: Pivoting &
Transiting in your Career to Education, Research Services and NGOs

Careers in Lecturing, Education, Core Scientific
Facilities, NGOs

 

Dr. Graham WrightActing Director, Research Support Centre, A*STAR

Associate Professor Zhi Xiong Chen, Associate Professor; Assistant Dean (Education), NUS Yong Loo Lin School of Medicine

Dr. Andie Ang, President, Jane Goodall Institute, Research Scientist, Wildlife Reserves Singapore
Conservation Fund

 

 

 

11:00 – 11:10am

10 min

Coffee Break

 

 

 

Concurrent
sessions

 

 

10:40am – 11:40am

1 h

Program
Panel 5: Mental Health & Wellbeing

 Navigating Work-Life Balance (TBC)

 

Professor Zee Upton, Executive Director, Pro Vice-Chancellor, College
of Health, Medicine and Wellbeing at the University of Newcastle, Australia

Ms
Jennifer Davis,

Director of Curriculum, eMindful.  Director of Student Personal and
Professional Development Duke-NUS Medical School

 

 

 

10:40am – 11:40am

1 h

Career
Clinic 4: Putting Your Best CV Forward

* Limited slots, max
capacity of 25 registrants

* Registrants to submit their CVs 2 weeks ahead of time

 

Dr. Sarada Bulchand, 

Lead Education Associate, Duke-NUS

Dr. Serena Tan Lijun, Career Advisor, Centre for Future Graduates, NUS

Dr. Senthil Raja Jayapal, Career Advisor, Centre for Future Graduates, NUS

Ms. Rachel Wang, Leadership & Organization Development, A*STAR

Dr. Kelvin Lee, Senior Assistant Director, Margaret Lien Centre for Professional Success, NTU

 

Zoom links will be sent to successful registrants.

 

 

 

11:40am – 12:20pm

40 min

Program 6: Our Culture

Postdoc
Culture in Singapore; Highlights of NPS; Dialogue with postdoc community

 

 

 

12:20pm – 12:30pm

10 min

Closing
Session

 



Logo design: Eleonora Adami

Pictures by: Diego Pitta de Araujo

Website: Somsubhro Mukherjee

© National Postdoc Society, 2021